Tosse-Antónis

Af Penelope Delta – dansk oversættelse: Sanne Bork

Udgivet 10. marts 2016 7 ISBN 978-87-93308-69-5

En festlig bog fra en svunden tid. Tosse-Antónis gengiver episoder fra Antónis Benakis’ barndom, den berømte kunstsamler og stifter af Benaki Museet i Athen. Den er skrevet af Antónis Benakis’ søster, Penelope Delta, som er et af bogens fire børn.

I hans søskendes øjne er Antónis symbolet på tapperhed. Han er vildbasse, der kommer i den ene knibe efter den anden, og følgelig bliver han altid skældt ud, smækket eller straffet på anden vis. Det vigtigste træk i hans karakter er imidlertid, at han aldrig lyver. Antónis er utrolig foretagsom, nysgerrig, modig og intelligent. Han er tillige hidsig og til tider pralende. Endelig har han et kærligt sind, selv om han gør, hvad han kan for at skjule det.

Penelope Delta, Grækenlands mest berømte børnebogsforfatter, skrev Tosse-Antónis med henblik på højtlæsning for sine børnebørn, og den er siden udgivelsen i 1932 blevet læst med begejstring af både børn og voksne, fordi det er en meget vellykket fremstilling af børn, der tænker, taler og opfører sig som børn både før og nu. I dag vil bogen dog først og fremmest tiltrække den voksne læser, der interesserer sig for græsk kultur og historie – og for børn!

Sanne Bork (Susanne Merete Andrée Bork Nielsen) har stået for denne første oversættelse af Tosse-Antónis fra græsk til dansk. Hun er lektor, cand. mag. med engelsk og oldgræsk som henholdsvis hoved- og bifag. Efter mange år som gymnasielærer begyndte hun for nogle år tilbage at studere moderne græsk og tog en BA i moderne græsk sprog og klassisk arkæologi, og faget Litterær Oversættelse blev inspirationskilde til oversættelsen af Tosse-Antónis.

199,00 DKK