Stig Næsh Hendriksen er forfatter hos Skriveforlaget
Stig Næsh Hendriksen er forfatter hos Skriveforlaget

Stig Næsh Hendriksen

Om Stig Næsh Hendriksen

"Lederskab i øjenhøjde og den menneskelige faktor"

 

Vil du lave færre fejl på arbejdet? Gør som piloterne i cockpittet, siger ex-chef med årtiers erfaring fra luftfarten

Efter en lang karriere med ledende positioner i flybranc­hen udgiver Stig Næsh Hendriksen den 23. marts bogen ’Lederskab i øjenhøjde og den menneskelige faktor’. En metode fra cockpittet kaldet ’human factor-training’ kan nemlig komme langt flere end blot flypassagerer til gavn, lyder det fra forfatteren.

Luftfart er den klart sikreste transportform globalt. Det skyldes ikke mindst internationalt samarbejde om passagerernes sikkerhed, kraftig myndighedsregulering med systematiske analyser af ulykker og − vigtigst af alt − en særlig metode til at mindske menneskelige fejl. Netop denne metode kan også bruges i mange andre situationer på landjorden: under konflikter på kontoret, i bestyrelseslokalet eller når det brænder på hjemme i køkkenet.

Stig Næsh Hendriksen ser et stort potentiale i, at viden om den menneskelige faktor rejser fra cockpittet og ud til arbejds­plad­serne i andre brancher. I bogen, der systematisk kombinerer adfærdsteori, viden om hjernen og ledelsesteori med egne erfaringer, giver han nu sin viden videre.

Piloter forstår den menneskelige faktor og redder liv. Det kan vi lære af

Stig Næsh Hendriksen er uddannet i luftfart hos SAS i 1965, og har siden arbejdet med transport og luftfart – og fra 1978 og frem i forskellige lederstillinger fra teamleder, instruktør, projektleder til direktør- og bestyrelsesposter. Senest har han arbejdet for Norges arktiske Universitet i Tromsø med udvikling af et nyt Master of Science-program i luftfartsvidenskab.

Et simpelt spørgsmål, som chefer kan stille deres medarbejdere i øjenhøjde er: Hvad er den mest sandsynlige næste ulykke her? Hvordan ved vi det? Hvad har du gjort ved det? fortæller Stig Næsh Hendriksen.

Det er simple spørgsmål. Men tricket går på systematisk at forstå den menneskelige faktor og dens betydning for situationsforståelsen, beslutninger og kommunikationen, og så også at uddelegere ansvar. Det handler om at opbygge forståelse og viden hos medarbejderne, der gør dem i stand til at reagere mere rationelt og systematisk i stedet for impulsivt.

Vi må forstå og træne den menneskelige faktor

Uden forudgående træning reagerer vi hurtigt med den biologiske struktur, som vi har arvet fra jæger-samler-samfundet. Vi kan føle os overdrevent truet af noget fremmed og reagere impulsivt. Men det går ikke i en kritisk situation, hvor der kun er få sekunder til at reagere i. Uden køligt overblik svæver sikkerheden bogstavelig talt i luften, mener Stig Næsh Hendriksen.

En række andre højrisikosektorer som for eksempel rumfart, skibsfart, togdrift og alarmcentraler bruger metoden, som også nu vinder indpas på hospitalers operationsstuer. Alle kan drage nytte af erfaringerne herfra. Det kræver blot forståelse, omtanke og systematisk træning over tid.

Stig Næsh Hendriksen har udgivet følgende bøger:

Lederskab i øjenhøjde og den menneskelige faktor

Lederskab i øjenhøjde og den menneskelige faktor kombinerer systematisk adfærdsteori og hjerneforskning med ledelses- og organisationsteori. Stig Næsh Hendriksen giver her også sin viden videre fra mange års praktisk erfaring som leder i luftfartens verden.

Udgivelsesdato: 23-03-2023

ISBN-nummer: 9788794294881

Køb her