Sådan overkommer du din skriveblokering, del 2

Hvordan overkommer man en skriveblokering? Dette er anden halvdel af artiklen om gode råd til at komme videre i skriveprocessen.

Hvis du ikke har læst første del, kan du finde den her: Sådan overkommer du din skriveblokering, del 1

9. Hvad med at få rengøringen overstået?

Når du alligevel ikke kan skrive, så lad vær med at sidde og ærgre dig. Tag fat i nogle af de ting, som du ellers udskyder – støvsug, ryd op i dit klædeskab eller din garage eller kør på genbrugspladsen. Så føles tiden ikke uproduktiv, som ellers kan være en del af frustrationen ved en skriveblokering. Når man går og laver ting, der ikke kræver den store hjerneaktivitet, sker der nogle gange det, at tingene falder på plads oven i dit hoved, og du ved præcis, hvad du skal skrive. En anden fordel er jo så, at du får klaret nogle nyttige opgaver, og et rent hjem kan også give dig følelsen af en ny start.

10. Prøv at skrive frit

”Skriv frit” er en øvelse, hvor du bare skriver frit fra leveren uden pause i et bestemt tidsrum (normalt 10-20 minutter). Du må ikke afbryde processen for at redigere eller tjekke stavning eller grammatik. Lad det flyde. Målet er at producere ord uden at dømme dem (eller dig selv), mens du skriver. Det er helt fint, hvis dit frit skrevne stykke ikke er en del af dit egentlige arbejde eller på nogen måde klar til at vise til andre. ”Skriv frit”-øvelsen kan hjælpe dig med at organisere idéer eller få noget stressende ud af hovedet. Find et sted, hvor du kan fokusere, saml dine skriveredskaber og gå i gang. Sæt din tidsgrænse. Hvis du ikke har prøvet ”Skriv frit”-øvelsen før, kan du starte med at sætte en tidsbegrænsning på ti minutter. Når du er mere øvet, kan du prøve at skrive længere. Det er dog processen og ikke varigheden af øvelsen, der er det afgørende.

11. Skriv med noget andet, end du plejer

Hvis din skrivning er gået i stå, og dine kreative kilde er tørret ud, så prøve at skrive med noget andet, end det du plejer. Hvis du normalt sidder og skriver på din computer, så grav din gamle skrivemaskine frem (de findes helt sikkert stadig rundt omkring) eller prøve helt enkelt at fatte pen og papir. Og selvfølgelig omvendt, hvis du er vant til at skrie i hånden. Du kan også prøve, som jeg nævnte ovenfor, at bruge en skriveapp som Schrivener eller vores egen digitale redaktør Edison, som vi lancerer her i 2022. Det kan være lige så effektivt at udskifte dine skriveværktøjer som at skifte skrivested.

12. Bevæg din krop

Hvis du føler dig søvnig og ikke rigtig kan finde motivationen frem, kan du prøve at kickstarte dig selv med noget bevægelse. Løb, gå en tur eller dans: Alt, hvad der får dig til at føle dig glad og får pulsen op. Selv ti minutter kan hjælpe dig med at få det bedre og skrive bedre. Motion hjælper din krop og dit sind til at arbejde bedst muligt. Det frigiver endorfiner, som er de hormoner, der øger dit humør. Hvis du føler dig mere produktiv og energisk, vil du sandsynligvis overvinde skriveblokaden.

13. Ryd dit sind

Et tåget sind kan forhindre dig i at få dine bedste idéer frem. Hvis du har problemer med at skrive på grund af tankemylder, kan du prøve at gøre noget beroligende og indadvendt. Meditation, yoga, bøn, stille refleksion og andre meditative aktiviteter hjælper dig med at fokusere på øjeblikket, og det kan forbedre din koncentrationsevne på lang sigt.

14. Se frygten i øjnene

Hvis du tror, at du vil fejle med dit skriveprojekt, tøver du måske med at gå i gang. Skriveblokering kan stamme fra en frygt for, at din skrivning ikke er god nok. Frygten er vel berettiget: Der vil  være fejl i dit første, næste og sikkert også dit 25. udkast, men det er derfor, at man redigerer. Et groft første udkast er bare det: Et udkast og noget at arbejde videre med. Redigeringsprocessen er faktisk ofte det allervigtigste for at få et godt slutprodukt.

15. At fejle er en del af den kreative proces

Alle forfattere fejler på et eller andet tidspunkt, når de skriver. Det er en del af den kreative proces. Husk, at når du forsøger at overvinde en skriveblokering, er dit mål ikke at skrive det perfekte manuskript i ét hug . Dit mål er at færdiggøre et første udkast. Redaktørblokering er meget lettere at overvinde end skriveblokering, især når du har Uniteandwrite, hvor dine søde medskribenter og snart vores redigeringsværktøj Edison kan hjælpe dig med at få gang i redigeringsprocessen.

Skrevet af Eva Götzsche

Du kan måske også være interesseret i at læse artiklen Skriveblokering

 

Del dine tanker