Medudgivelse som udgivelsesform vinder frem
De senere år har der været en voldsom stigning i antallet af danske bogudgivelser. Stigningen skyldes blandt andet, at det for forfattere i dag er meget lettere at få udgivet en bog, selvom de store, etablerede forlag ikke vil udgive et manuskript.
Før i tiden kunne vejen fra idé til udgivelse føles uendelig lang, fordi det var svært at komme igennem hos de store forlag, der ofte har lang svartid, når en forfatter henvender sig for at udgive en bog. Det er ikke usædvanligt at skulle vente flere måneder på en afgørelse fra et forlag på, om man kan få udgivet sin bog eller ej. Og hvis det ene store forlag efter det andet siger nej tak, kan du som forfatter godt have brugt lang tid på at vente forgæves.
Derudover har det ikke tidligere været anerkendt i bogbranchen, hvis man selv finansierede sin bogudgivelse. Men der har hen over de senere år været et skred i denne holdning, blandt andet fordi antallet af forfattere, der ønsker at udgive en bog, har oversteget kapaciteten hos de traditionelle forlag. Det har gjort, at det simpelthen er blevet mere almindeligt at være medudgiver. Selv anerkendte bestsellerforfattere kan foretrække denne måde at udgive bøger på, da de er friere stillet på den måde.
Bogbranchen, herunder forlag, biblioteker, anmeldere og forfattere, har accepteret, at man som forfatter kan udgive sin bog som medudgiver på et mindre forlag eller som selvudgiver på eget forlag. Det vil sige, at der i dag ikke er noget i vejen for at vælge at udgive sin bog som medudgiver, hvis man som forfatter ikke slipper gennem nåleøjet til de store, traditionelle forlag. Der skal derfor ikke længere stå Gyldendal, Lindhardt og Ringhoff, JP/Politiken, Peoples Press, Modtryk, Gads eller et andet traditionelt forlag på en bog, for at den kan sælge godt og vinde anerkendelse hos det læsende publikum.
Selvudgiver- og medudgiverforlag hjælper til at sikre en diversitet i de bøger, der bliver udgivet, da det er muligt at udgive bøger til et smalt publikum. Velskrevne, gode bøger til en smal målgruppe bliver ofte afvist af de store, traditionelle forlag, da det ofte ikke kan betale sig for dem at udgive den type bøger. Et medudgiverforlag er mindre afhængigt af, at der er et stort antal læsere, der skal generere et overskud, fordi forfatteren selv skyder penge i projektet. Det gør det muligt at teste et større antal bøger af smal karakter af.